Proizvodni proces
Osetljivi cvetovi ruže se odmah obrađuju. Posle ponovnog vaganja, oni se smeštaju u bakarne kazane i mešaju sa oko 500 litara demineralizovane vode. Smeša ruža-voda se zagreva parom na pritisku od 1 bar-a. Para preuzima mirisne sastojke ružinih cvetova, podiže se i vodi u tzv. kondenzacione cevi gde se hladi u spiralama od bakra. Dobijeni proizvod kondenzacije prikuplja se na podu u formi mlečne tečnosti pod nazivom "prva voda". On sadrži oko 25 do 30 g "zelenog ulja" (od oko 450 kg ružinih cvetova), koji se proizvode u ovoj prvoj destilaciji.
Zeleno ulje je najviše koncentrovani i to je najvredniji oblik esencijalnog ružinog ulja i ima intenzivnu aromu svežeg cveća. Preostala "Prva voda" se ponovo - destiliše. Od oko 1600l prve vode, dobija se dodatnih 75kg "žutog ulja", nešto manje koncentrisanog ulja sa malo manje intenzivnim mirisom ruže. Dekantira se zajedno sa zelenim uljem a zatim filtrira. Krajnji proizvod je vredno ulje ruže koje je veoma traženo za proizvodnju parfema i proizvoda za negu kože.
prethodna