Kompostiranje u WALA biljnoj bašti

Nega komposta

Dva puta godišnje, u proleće i jesen, svi komposti se prevrću ručno pomoću vila. Ovo se radi da se obezbedi proces razlaganja i sazrevanja u gomili komposta. Kao rezultat tog prevrtanja svi slojevi su promešani i rastreseni. Kod svežih komposta može biti nedovoljna razgradnja u središtu zbog previše vlage i nedostatka kiseonika ili zato što je kompost suviše tesno pakovan. Prevrtanje može omogućiti da se proces raspadanja pokrene ponovo. Pažljivo prevrtanje dva puta godišnje rezultuje u optimalnom mešanju materijala, revitalizaciji gomile komposta i promociju faune komposta.

Prevrtanje takođe omogućava baštovanu da pogleda unutar gomile komposta. On može videti kako je bogato kompost prožet crvima i drugim životinjskim bićima, može posmatrati njegovu boju, osetiti njegovu vlagu, uočiti njegov miris. Prevrtanje omogućava baštovanu da iskusi sopstvenim telom težinu ili lakoću zemlje u gomili komposta.

Nakon prevrtanja, dodaju se kompost preparati. Oni sadrže hajdučku travu, maslačak i cvetove kamilice, koru hrasta, zelene izdanke koprive i sok od cvetova valerijane.